Hälsogrossisten – vad behöver du för din hälsa?

Vi guidar dig genom olika produkter såsom vitaminer, mineraler, fetter och proteinpulver.


Hälsogrossisten

Omega3 – om du sällan äter fisk

Omega-3 är en fettsyra som kroppen inte kan producera själv. Den finns i fisk och skaldjur men också i växtriket såsom i växtbaserade oljor, linfrön, valnötter och spenat.

Kroppen kan däremot ta upp Omega-3 från fisk och skaldjur bättre än Omega-3 från växtriket. Därför bör du äta fisk två till tre gånger i veckan. Gör du inte det kan du behöva tillskott.

Proteinpulver – om du bygger muskler

Proteinpulver kan du som tränar hårt behöva. Om du inte får i dig tillräckligt med protein kan inte heller musklerna återhämta sig och växa.

Du kan få i dig protein på annat sätt exempelvis från ägg, kött och liknande. Men ibland kan proteinpulver vara mer lättillgängligt och snabbfixat. På proteinpulver.sefinns mer information.

Kosttillskott som du kan behöva

Kosttillskott är tillskott av vitaminer och/eller mineraler. Om du tillhör en riskgrupp kan du behöva vissa kosttillskott, annars behöver du förmodligen inte det.

I Sverige är det ovanligt med vitamin- och mineralbrist. Äter du en allsidig kost får du i dig det du behöver. För mycket vitaminer och mineraler kan istället vara skadligt. Läs mer om detta på Livsmedelsverket.

Dessa riskgrupper kan behöva kosttillskott:
  • Fertila kvinnor – kan behöva tillskott av folsyra, järn och D-vitamin.
  • Ammande/gravida – kan behöva tillskott av järn, selen, kalcium, folsyra, vitamin E och tiamin.
  • Spädbarn – behöver vitamin A, D och K.
  • Smala idrottande flickor – kan behöva tillskott av kalcium.
  • Lågenergi-förbrukare – kan behöva multivitamin- och multimineralpreparat.
  • Idrottare/motionärer – om du äter en extrem kost på grund av ditt tränande kan du behöva multivitamin- och multimineralpreparat.
  • Äldre personer – behöver kalcium och vitamin A, B12 och D. Ibland även vitamin C.
  • Veganer – behöver kalcium, zink, järn, selen och vitaminerna B12 och D.
  • Alkoholmissbrukare – behöver oftast multimineral- och multivitaminpreparat. Speciellt tiamin (B1) då alkohol minskar kroppens förmåga att ta upp tiamin vilket kan leda till nervsjukdomen beriberi.
  • Mag- och tarmsjuka – behöver ofta zink, järn, magnesium och vitaminerna A,D,E,K, B12 och folat.
  • Njursjuka – behöver tillskott av vitaminerna B och C samt multimineralpreparat.

vitaminbrist.se kan du läsa om de olika vitaminerna, vad de gör i kroppen och hur du kan få i dig de genom din kost.

Bantningspreparat – vid övervikt

Det finns många olika preparat som lovar dig en snabb viktnedgång. De flesta ska du dock vara väldigt försiktig med. Det finns vissa bantningspreparat som fungerar; dessa får du utskrivna från din läkare tillsammans med recept på motion och en förändrad kost.

De bantningspreparat som du köper på nätet är ofta skadliga för din hälsa. 2007 publicerade Läkemedelsverket och Livsmedelsverket en studie där de hade köpt 34 olika bantningspreparat från nätet och analyserat dessa. Hälften visade sig innehålla farliga ämnen. Läs mer på bantningspreparat.se om vilka ämnen som Läkemedelsverket har varnat för och vad de kan göra mot kroppen.